EEN BOTSING MET HET VERLEDEN
Voor
Een botsing met het verleden
maakte De Vlammende Eend een bewerking van het boek
De man die geen hekel had aan Joden van schrijfster Chaja Polak.
We onderzoeken in de voorstelling gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog: in hoeverre kun je begrijpen wat er is gebeurd, en welke keuzes mensen hebben gemaakt? En wanneer verandert 'proberen te begrijpen' in 'goedpraten'?
Naar aanleiding van het persoonlijke verhaal van Chaja Polak kijken we naar daders en slachtoffers. Hun verhalen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze verhalen zijn ook onderdeel van ons collectief geheugen. Maar wat weten we eigenlijk wel en wat niet?
De voorstelling ging op 4 mei 2021 digitaal in première in het kader van Theater na de Dam. De live première vond plaats op 4 oktober 2021 in het Ru Paré in Amsterdam. Dit buurthuis is vernoemd naar de schilderes en verzetsheldin Henrica Maria Ru Paré, die een landelijk onderduiknetwerk opzette en zo het leven van 52 Joodse kinderen redde. Op 4 mei 2022 speelde de voorstelling nogmaals in het kader van Theater na de Dam, ditmaal live in Podium Mozaïek.
Na de reeks open voorstellingen, blijven we Een botsing met het verleden spelen voor besloten groepen. Eerder waren we bij jongerenprojecten, Herinneringskamp Westerbork, universiteiten, lerarenopleidingen etc. Besloten voorstellingen zijn (bijna) altijd met een nagesprek, waarbij naast de makers ook Chaja Polak aanwezig is. De voorstelling geeft aanleiding om in deze nagesprekken te spreken over thema's als; 'uitsluiting, toen en nu', 'persoonlijke verantwoordelijkheid en burgerschap', 'keuzevrijheid', 'genuanceerd onderwijs over WOII', en 'media-ethiek'.
© Özden Karababa
© Özden Karababa
© Özden Karababa
© Özden Karababa
© Özden Karababa
© Anne Posthuma
© Anne Posthuma
© Anne Posthuma
Chaja Polak
CREDITS
Gebaseerd op het boek De man die geen hekel had aan Joden: een botsing met het verleden van Chaja Polak
Concept, tekst en spel: Tina Krikke en Alev Kutluer
Coaching: Bart van der Schaaf en Yonathan Keren
Trailer: Anne Posthuma
Registratie: Thomas Brand van BRANDKRACHT
Posterbeeld: Philip van de Bree
De oorspronkelijke locatievoorstelling werd mede mogelijk gemaakt door
Fonds Podiumkunsten en
Stichting Samen Wonen Samen Leven. De registratie kon worden gerealiseerd dankzij de medewerking van
Openbare Bibliotheek Amsterdam, locatie Oosterdok.
De registratie is op dit moment niet beschikbaar.
De voorstelling kan geboekt worden voor onderwijsinstellingen, schoolklassen (16+), besloten groepen en theaters. In overleg vindt aansluitend een nagesprek plaats met de makers Alev Kutluer en Tina Krikke en schrijfster Chaja Polak. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier.